Wat betekent het eigenwoningforfait precies?

jul 1, 2023 | Financiën, Hypotheken

Het eigenwoningforfait is een fiscale term die verwijst naar de bijtelling die huiseigenaren moeten betalen aan de Belastingdienst. Wat is de betekenis ervan en hoe wordt de heffing berekend?

Je hebt het misschien wel eens gehoord maar wat houdt het eigenwoningforfait in?

Huiseigenaren hebben te maken met het eigenwoningforfait. Door deze fiscale bijtelling betaal je belasting over je eigen woning. In het verleden werd het de huurwaardeforfait genoemd, maar de huidige naam zou de lading beter dekken.

Wat is het eigenwoningforfait?

Het is een bijtelling op basis van de waarde van jouw huis. Je betaalt belasting over jouw woongenot. Dat maakt het een vreemde vorm van belastingheffing. Door het bezitten van een huis hoef je geen maandelijkse huur betalen. Over dit voordeel moet je afrekenen met de Belastingdienst. De heffing wordt berekend aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde van je huis.

De gemeente stelt de WOZ-waarde vast

Jaarlijks krijgen huiseigenaren een opgave van de hoogte van de WOZ-waarde volgens de deskundigen bij de gemeente. Het is voor de waarde inschatting niet noodzakelijk dat een taxateur jouw huis bekijkt. Van deze waarde zijn ook gemeentelijke heffingen afhankelijk, maar dus ook het eigenwoningforfait.

Hoe zwaar is de heffing?

Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een fiscale bijtelling van 0,35 procent van de WOZ-waarde. Met een huis onder de 75.000 euro krijg je een lagere bijtelling en met een waarde boven de 1.200.000 euro krijg je een grotere bijtelling. De uitkomst van de som wordt als inkomen opgeteld bij jouw bruto inkomsten. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien hoe je de heffing zelf kunt berekenen.

Voorbeeld

Je bezit  in 2023 een huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro. De heffing bedraagt dus 0,35 procent. De bijtelling bedraagt: 250.000 x 0,35 procent = 875 euro. Dit bedrag wordt bij jouw inkomen opgeteld en betaal je maximaal 49,5 procent belasting over.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

× Hoe kan ik je helpen?