Echtscheiding: Hoe zit het met de financiën?

aug 4, 2023 | Financiën, Hypotheken

Een scheiding is een vervelende aangelegenheid, het is emotioneel en financieel vaak zwaar. En wat moet er allemaal worden geregeld?

Bezittingen en schulden verdelen

De meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dus ieder krijgt de helft van de bezittingen en de schulden. Geld is eenvoudig te verdelen, en schulden vaak ook nog wel. Voor spullen is de uitdaging groter. Onderling moeten de spullen op waarde geschat worden om ze te kunnen verdelen.

Hoe zit het met de eigen woning?

Een eigen huis vormt vaak het grootste probleem. Verdelen kan niet, dus of het huis wordt verkocht of een van beide wordt de enige eigenaar van het huis. Diegene die het huis op naam krijgt moet de vertrekkende partner financieel compenseren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de waarde van het huis, maar bijvoorbeeld ook naar de hypotheekschuld op het huis en de waarde in de eventueel aan de hypotheek gekoppelde levensverzekeringen. Ga in gesprek met de hypotheekadviseur om de zaken goed te kunnen regelen.

Is er alimentatie verschuldigd?

De hoogte van de alimentatie bepalen doe je niet zo even. Daar heb je advies bij nodig, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het financieel weer inrichten van jouw leven na de scheiding. Als er kinderen deel uitmaken van het gezin kan er ook nog kinderalimentatie verschuldigd zijn.

Heb je wellicht recht op (hogere) toeslagen?

Een echtscheiding heeft ook invloed op de hoogte van de toeslagen waar je recht op hebt. Hier moet je vaak zelf actie voor ondernemen, dus doe dat ook gelijk zodra alles rond is. Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Heb je nu geen recht op toeslagen? Mogelijk is dat anders als jouw financiële situatie ook anders is.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

× Hoe kan ik je helpen?