Pensioen tekort, wat betekent dat eigenlijk?

aug 11, 2023 | Financiën, Hypotheken, Vermogensopbouw

Een pensioentekort ontstaat als je na je pensionering minder te besteden hebt dan nu. Dan moet je dus bezuinigen in een tijd terwijl je juist alle vrije tijd hebt om leuke dingen te gaan doen.

Zo ontstaat een pensioentekort

Dit tekort kan ontstaan doordat doordat er beperkte of misschien wel geen pensioenregelingen beschikbaar zijn via de werkgever. Misschien werk je als ZZP’er en bouw je helemaal geen pensioen op. Of wissel je vaak van baan waardoor je in verschillende pensioenregeleingen valt. Het zijn maar een paar voorbeelden die kunnen leiden tot een pensioentekort. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je bekijken hoe hoog het inkomen is dat je ongeveer krijgt als je met pensioen gaat. Daar staat ook de AOW die je dan krijgt.

Hoeveel geld heb je later nodig?

Het is verstandig om daar tijdig over na te denken zodat er nog mogelijkheden zijn om dit tekort op te lossen. Een pensioentekort kan leiden tot financiële stress, een lagere levensstandaard dan dat je nu gewend bent en afhankelijkheid van anderen, zoals familieleden. Als je na je 67ste alleen wilt gaan vissen, heb je niet veel geld nodig. Dan is er misschien niet snel een pensioentekort. Dus wat wil je later gaan doen? Wil je de levensstandaard aanhouden zoals je die nu gewend bent? Wil je misschien eerder stoppen met werken? Wil je op wereldreis? En hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Die vragen bepalen mede of je een pensioentekort hebt.

Hoe kan je een pensioentekort oplossen?

Als je te maken hebt met een pensioentekort of je je zorgen maakt over je financiële situatie tijdens je pensioenjaren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

1. Begin zo vroeg mogelijk met sparen: Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe beter. Sparen heeft echter als nadeel dat het niet zoveel rendement oplevert. Vooral de laatste jaren niet.
 
2. Verhoog je pensioenbijdragen: Als je al een pensioenregeling hebt via je werkgever, overweeg dan om vrijwillig extra bijdragen te doen. Zoek eens uit bij jou werkgever of daar mogelijkheden voor zijn. Door extra geld in je pensioenpotje te storten, vergroot je je vermogen voor de toekomst.
 
3. Beleggen om kapitaal op te bouwen in een lijfrente: Hierbij stort je per maand geld op een rekening waarmee je vermogen opbouwt. Dit is interessant omdat je fiscale voordelen hebt. Als je belegt, doe dit dan op een verstandige manier en houdt rekening met je risicotolerantie en beleggingsdoelen. Raadpleeg altijd een financieel adviseur om je te helpen bij het opzetten van een passende beleggingsstrategie.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

× Hoe kan ik je helpen?