Sparen of beleggen?

aug 22, 2023 | Financiën, Hypotheken, Vermogensopbouw

Sparen of beleggen, veel mensen hebben er een mening over. Vooral bij beleggen haken veel mensen af, te ingewikkeld, veel risico en vaak onbekend terrein. Het risico van een beursdip is bij beleggen immers aanwezig, maar wie de tijd neemt verkleint het risico om hier ook echt last van te hebben.

Wat past bij jou?

Met beleggen zijn de rendementen op lange en soms ook op de korte termijn hoger dan bij sparen. Welke belegging bij jou past zou eigenlijk de eerste vraag moeten zijn en dat hangt dan weer af van het doel, de risico bereidheid en het tijdsbestek. Hierbij zijn enkele belangrijke overwegingen.

Het doel:

Wil je vermogen opbouwen voor je pensioen? Of misschien wil je de hypotheek volledig aflossen als je met pensioen gaat, een wereldreis maken, je droomhuis kopen of de studie van je kinderen betalen. Door het doel te bepalen kun je ook beslissen welke optie het beste bij je past.

Risico bereidheid: 

Sparen wordt doorgaans als een veiligere optie beschouwd omdat je het geld kan opnemen wanneer je het nodig hebt. Sparen is relatief veilig, maar levert met de rentestand van afgelopen tijd niet veel op. Beleggen daarentegen brengt risico’s met zich mee omdat de waarde van je investeringen kunnen fluctueren op basis van de marktomstandigheden. Maar beleggen kan veel meer rendement opleveren, zeker op de lange termijn. Het risico van een beursdip is bij beleggen aanwezig, maar wie de tijd neemt, verkleint het risico om hier ook echt last van te hebben. Het is belangrijk om je bij beleggen goed te laten adviseren over het beleggersprofiel dat bij je past.

Tijdsbestek:

Als je een langere beleggingshorizon hebt, bijvoorbeeld voor pensioen doelen of langetermijndoelstellingen, kan beleggen een verstandige keuze zijn, omdat je meer tijd hebt om eventuele schommelingen in de markt op te vangen. Voor korte-termijndoelen kan sparen meer geschikt zijn. Als je besluit te beleggen, is het belangrijk om je beleggingen te diversifiëren om risico’s te spreiden. Door te investeren in verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, kun je het risico
verminderen.

 

Het beste plan is vaak om een combinatie van sparen en beleggen te overwegen, afhankelijk van jouw situatie. Het is verstandig om een financieel adviseur te raadplegen die je kan helpen bij het bepalen van de beste strategie op basis van je doelen, risicotolerantie en financiële mogelijkheden.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

× Hoe kan ik je helpen?