De Starterslening, wat is dat?

sep 7, 2023 | Financiën, Hypotheken

De Starterslening is een aanvullende lening waarmee je net dat beetje extra kan lenen voor het aankopen van je eerste woning. De starterslening is een hypothecaire lening en sluit je af naast de eerste hypotheek bij een bank. Ruim 250 gemeenten bieden een Starterslening aan. Elke gemeente heeft hiervoor zijn eigen voorwaarden en regels.

Hoe werkt een starterslening?

De looptijd van de starterslening is 30 jaar. De rente van de lening staat voor 15 jaar vast. Na 15 jaar word de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vast gezet. Een starterslening is opgebouwd uit een annuiteiten lening en een combinatie lening. Voor beide geldt dat je in de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. De eerste 3 jaar heb je dus geen maandlasten van deze lening. Na 3 jaar ga je betalen aan de starterslening, kan je op dat moment de maandlasten niet volledig betalen? Dan kan je een hertoets aanvragen.

De hertoets is een financiële toets die word uitgevoerd om te bepalen of je het afgesproken maandbedrag kan betalen. Na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar heb je de mogelijkheid om een hertoets aan te vragen.

De voordelen van het afsluiten van een starterslening:

  • Je hebt extra ruimte om je eerste woning aan te kunnen kopen
  • De eerste 3 jaar heb je geen maandlasten
  • De starterslening mag altijd boetevrij worden afgelost.

Naast de voordelen van extra geld lenen, zitten er ook altijd nadelen aan vast.

  • De rente voor de starterslening is hoger dan de rente van een hypotheek
  • Niet elke gemeente heeft de starterslening en elke gemeeente heeft zijn eigen voorwaarden
  • Een starterlening gaat om een subsidie waar ieder jaar een bepaald bedrag voor beschikbaar wordt gesteld. Is de pot leeg, dan heb je helaas pech.

Hoe kan je de starterslening aanvragen?

Je kan de starterslening alleen aanvragen als je toestemming hebt van de gemeente, provincie of Corporatie. Dat is altijd de gemeente waar je de woning aankoopt. De toestemming word vast gelegd in een zogenaamde toewijzingsbrief. Met deze toewijzing vragen we dan de lening aan de bij de SVn. Meer informatie kan je vinden op https://www.svn.nl/starterslening

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

× Hoe kan ik je helpen?