Scheiden en een koopwoning

Scheiden en hypotheek: waar moet je rekening mee houden?

Als je besluit te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af. Hoe moet het als je samen een koophuis hebt? Wie wil en kan er in het huis blijven wonen? Of misschien kan het beter verkocht worden? Allemaal zaken die uitgezocht moeten worden, er zijn verschillende mogelijkheden:

 

 • Hypotheek overnemen na scheiding of breuk.
  Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten gezamenlijk. Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de waarde van het huis. Er kan ook sprake zijn van een overwaarde, dan moet je dus je partner uitkopen.

 • Huis verkopen na scheiding of breuk.
  Willen of er is er financieel geen mogelijkheid om in jullie woning te blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Als de hypotheek is afgelost en er blijft evt. overwaarde over dan wordt die verdeeld tussen beide partijen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit anders zijn.

 • Woning op beide namen laten.
  Nog een mogelijkheid is om huis en hypotheek onverdeeld te laten. Dat houdt in dat ex-partners er soms voor kiezen om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Dit kan omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om de hypotheek op 1 naam te zetten of omdat het in het belang van de kinderen is dit te doen.

  Het is van groot belang om hier goede en duidelijke afspraken over te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Advies bij jou thuis, wel zo handig!

 

Telefoon

06-39382967

E-mailadres

info@hypothekenvananouk.nl

Contactformulier

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Laat een bericht achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Aansluitgegevens:

KvK nummer:
88661474

Autoriteit Financiële Markt 
12016626 - www.afm.nl

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening
300012172 - www.kifid.nl

Financieel Zeker is een financiële dienstverlener met een heldere visie en missie. Die hebben samen alles te maken met het realiseren van brede welvaart voor mens, milieu en maatschappij. Feel Good Finance noemen ze dat bij Financieel Zeker.

× Hoe kan ik je helpen?